Biudžetinė įstaiga, kodas juridinių asmenų registre 290532510, Lieporių g. 2, LT-78244 Šiauliai Tel./faks. (8 41) 552748, 8 695 07264, el. p. sauletekis@sauletekis.lt
    2008 metais vasario 5 dieną mūsų mokyklos folkloro ansamblis ,,Vieversėlis“ svečiavosi Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, kur pristatė Užgavėnių kaukes, papročius ir tradicijas. Rytinę kelionę trumpam sustabdė Latvijos pasienio policija, kuri patikrinusi keliautojų dokumentus leido vykti toliau. Kelionėje mus lydėjo mokytojas Rolandas iš Joniškio, dirbantis Rygos mokykloje. Jo iniciatyva ir buvome pakviesti dalyvauti Užgavėnių šventėje.
    Koncertinė programa buvo dviejų dalių: pradinių ir vyresniųjų klasių mokiniams. Rygiečiai taip pat ruošėsi Užgavėnėms gamindamiesi kaukes, ruošdami meninę programą. ,,Vieversėlis“ skambiomis dainomis, šokiais bei žaidimais linksmino susirinkusius į šventę. Labiausiai visus žavėjo arklio ir ožio kaukės. Pasibaigus Užgavėnių šventei, apžiūrėjome Rygos lietuvių mokyklos kabinetus, bendravome su vaikais ir mokytojais.
Ansamblio narių įspūdžiai iš koncertinės kelionės.
    Ligita Venckutė: man Užgavėnių šventė buvo linksma. Latvijos mokiniai labai draugiški, linksmi ir kalbūs. Mokykla graži išore ir vidumi. Čia vaikams mokykla – antri namai, kur atrandama daug veiklos, galimybė pabūti draugų būryje. Mes ne tik koncertavome, bet ir žaidėm futbolą su latviais, suradom čia naujų draugų.
    Greta Armonavičiūtė: kelionė ganėtinai trumpa, gal dėl to, kad vyko šauni kompanija: skambėjo dainos, žiūrėjome filmus, kiti pusryčiavo. Rygos mokykloje mus šiltai sutiko. Tiukšmingai įžengę i sceną pardėjom savo pasirodymą. Linksminom susirinkusius vaikus. Po pirmojo koncerto ne vienas braukėme prakaito lašus nuo veido. Koncertuoti vyresniems vaikams buvo lengviau, nes jie nedelsdami ėmė šokti ir atlikinėti įvairias rungtis. Renginio pabaigoje buvo apdovanoti  latviai - įspūdingiausių kaukių autoriai. Be dovanų nelikome ir mes. Kelionė buvo linksma, visus lydėjo gera nuotaika.
    Vydmantė Gramataitė: susikrovę instrumentus į autobusą pajudėjome Latvijos link. Pasipuošę tautiniais kostiumais, veidus paslėpę po kaukėmis ėjome parodyti Latvijos mažiesiems ko esame išmokę. Vaikus žavėjo persirengėliai arklio, ožio kaukėmis. Vyresnieji Rygos mokyklos mokiniai taip pat linksmino savo draugus atlikdami Užgavėnių vaidinimą. Renginio metu drauge šokome, žaidėme įvairius laidiškus žaidimus, ratelius, varžėmės sportinėse rungtyse. Kartu šoko ne tik mokiniai, bet ir Rygos mokyklos mokytojai. Po renginio buvome pakviesti į mokyklos ,,žiemos sodą“. Čia mūsų laukė vaišės.  Susėdus prie stalo, nuoširdžius padėkos žodžius tarė Rygos lietuvių mokyklos direktoriaus pavaduotojos linkėdamos ir dažniau atvykti į svečius. Ekskursijos po mokyklą metu didžiausią įspudį paliko mokyklos sporto salė. Čia žaidėme futbolą drauge su latviais. Pasiskirstę į vaikinų ir merginų komandas rungtyniavome neskaičiuodami rezultato dėl draugiškumo. Deja varžybos buvo nutrauktos skelbimu: - Laikas judėti namo! Grįžome su dainomis, nors vadovas ir miegojo. Išsiskirstyti į namus nebuvo lengva, visi turėjo tiek daug įspūdžių.
    Karolis Ališauskas: kelionė truko beveik dvi valandas. Atvykę ruošėmės dviems koncertams. Pastebėjau, kad mažiesiems rygiečiams patiko gyvūninės kaukės, o vyresniems – žmogaus pavidalo kaukės. Papietavę vaikštinėjome po mokyklą. Mokykla didelė, daug koridorių jog galima paklysti.
    Audrius Čepas: lankytis Rygos lietuvių mokykloje buvo labai malonu. Visi čia mandagūs, dauguma kalba lietuviškai, todėl susikalbėti nebuvo didelė problema. Mokykla graži išore ir vidumi, gerai prižiūrima. Mokinių čia nedaug – vos trys šimtai. Mokykla moderni, stebima vaizdo kameromis, geri suolai, naujos lentynos, erdvi puikiai įrengta sporto salė. Smagu, jog koncerto metu mokiniai nuoširdžiai bendradarbiavio, šoko, žaidė.
    Dovydas Kavaliauskas: manau, jog pasirodėme tikrai gerai. Mūsų darbas neliko nepastebėtas. Mane asmeniškai nustebino ten esama drausmė ir tvarka, mokinių kultūra. Pati mokykla atrodo prabangiai ir įdomiai. Lyginant su Lietuvos mokyklomis – ji būtų neprilygstama. Negalėjome atsispirti Latvių merginų pasiųlymui pažaisti futbolą jaukioje ir erdvioje sporto salėje. Na, o vakarop traukėme į namučius.
Nuotraukos >>>



















Socialiniai partneriai



Facebook

Paieška





Vardadieniai
Šiandien vardadienius švenčia

Gostautas
Eisvydė
Marcijonas
Agnė

Lankomumas
Detaliau >>>

Egzaminatorius