Biudžetinė įstaiga, kodas juridinių asmenų registre 290532510, Lieporių g. 2, LT-78244 Šiauliai Tel./faks. (8 41) 552748, 8 695 07264, el. p. sauletekis@sauletekis.lt

Tarptautinis projektas „Kultūrinis ir gastronominis randevu“Tarptautinis projektas „Kultūrinis ir gastronominis randevu“

„Cultural and Gastronomic Rendez-vous“

     Mokyklose mokiniai turi būti ugdomi kaip Europos piliečiai. Ši partnerystė leis mokiniams įvertinti ir pasidalinti savo vietinėmis tradicijomis su kitais Europos mokiniais, tuo pačiu šis bendradarbiavimas leis mokiniams pajusti savo bendruomenės vertingumą ir suprasti kitų tradicijas. Pagrindinis projekto tikslas -  tarpkultūriniai mainai, kurie leis mokiniams  pasijusti Europos piliečiais. Per savo regiono tradicijas mokiniai galės suvokti ir moderniąją  Europą. Kitas tikslas – integruoti mokinius su specialiaisiais poreikiais. Jie galės dalyvauti projekte atlikdami specifines jiems skirtas užduotis. O maisto gaminimo technologijos – idealiausia sritis tokiems mokiniams.
     Dalyvaudami projekte mokiniai patobulins kalbines kompetencijas, o mokytojai pasidalins gerąja savo darbo patirtimi – darbo su IKT, integracijos, vertinimo klausimais. Projektas nukreiptas į mokinius, jie vaidins, kurs, bendraus ir dalinsis surinkta informacija apie savo regiono kultūrinį ir kulinarinį paveldą.


Projekto koordinatorė Lietuvoje
Kristina Urbonienė

Mokytojai

Ingrida Railienė, anglų kalbos mokytoja
Danguolė Vaičekauskienė, biologijos mokytoja
Vytautas Šalavėjus, lietuvių kalbos mokytojas
Ričardas Gečas, informacinių technologijų mokytojas

Dalyviai – 13-16 m. mokiniai

Partnerystės struktūra

Koordinuojančios institucijos pavadinimas:

College La Petite Camague

Miestas

Lansargues

Valstybė

France, Prancūzija

 

Partnerinės institucijos pavadinimas

Miestas

Valstybė

1.

Thomas Mann Gymnasium Stutensee

Stutensee Baden-Wurtemberg

Vokietija

2.

 IES LA FORTUNA

Leganes/Madrid

Ispanija

3.

Šiaulių „Saulėtekio“ vidurinė mokykla

Šiauliai

Lietuva

4.

Instituto Comprensivo Cortoghiana

Cortoghiana

Italija

5.

ISTUTUTO ISTRUZIONE SUPERIORE VIA PIETRO NENNI

Pomezia

Italija

6.

Escola Profissional de Agricultura e Desenvolvimento Rural de Vagos

Vagos

Portugalija

Projekto trukmė
2009-2011 m.

Gauta lėšų
21000 eurų

Planuojama veikla

     Kiekvienos  projekto partnerės mokyklos mokiniai, vadovaujami mokytojų,  pateiks tradicinius regioninius maisto gaminimo receptus ir įvairius istorinius bei kultūrinius su jais susijusius elementus. Projekte susipins šeimos vertybės, šventės, istorija, menas, muzika, užsienio kalbos, pilietiškumas. Visa veikla bus vykdoma pagal keturis metų laikus. Pirmoji dalis – žiema – susijusi su šio metų laiko regioniniais receptais, šventėmis ir šeimos tradicijomis. Antroji dalis – pavasaris – siejama su žemės darbais pavasarį, vietiniais žemės ūkio produktais, ekologine regiono produkcija. Trečias etapas – vasara – susijusi su turizmu ir vasaros šventėmis. Ketvirtasis etapas – ruduo. Šio etapo tema – grįžimas rudenį į mokyklą. Mokiniai galės pasidalinti emocijomis apie mokyklą, mokymosi aplinką ir išreikšti mintis apie tai, kaip jie jaučiasi mokykloje.
     Visi tekstai bus rašomi anglų kalba (kai kurios tekstų dalys bus išverstos į gimtąsias kalbas). Kiekvienos mokyklos partnerės mokiniai dalyvaus blog‘uose (internetiniuose pokalbiuose pagal keturias temas), kurs elektroninį kulinarinį žurnalą. Tokiu būdu ir mokiniai, ir mokytojai patobulins IKT kompetencijas, dalyvavimas projekte paskatins ir mokinių, ir mokytojų kūrybiškumą ir atvirumą naujovėms. Kiekviena partnerė galės išreikšti kritiką apie kitų šalių regionų receptus (kaip sekėsi pagaminti tą patiekalą ir kokio jis buvo skonio). Mokiniai galės taisyti vieni kitų klaidas e-žurnale. Kiekviena šalis parodys, kaip vietinė nacionalinė ir kultūrinė istorija yra susijusi su kulinarinėmis tradicijomis ir kaip tai padeda kurti Europinį identitetą.

Laukiami rezultatai

     Mokiniai patobulins tarpkultūrinę ir lingvistinę kompetencijas, dalyvaus pokalbiuose bei video konferencijose tarp šalių, mokiniai ambasadoriai vyks į kitas šalis – partneres pristatinėti savo regioninių receptų, legendų ar šeimos istorijų apie juos, taip pat grįžę iš vizitų savo mokyklos mokiniams perduos informaciją apie susitikimus ir visas veiklas, vykdytas kitose šalyse. Pagrindiniai galutiniai produktai – blog‘as, kulinarinis e-žurnalas, spausdinta mokinių surinktų įvairių šalių regionų receptų knyga.

 Projekto el. paštas: projektas@sauletekis.lt

 Projekto veikla anglų kalba (elektroninis žurnalas): http://lithuania-cgrv.livejournal.com/ 

 Elektroninio žurnalo vartotojų elgesio taisyklės

Tėvų sutikimas

 

Veikla


     Gegužės 28 d. tarptautinio Comenius projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ dalyviai vyko į mokomąją – pažintinę ekskursiją į Rokiškį, Biržus. Išvykome gana anksti – 7.00 val., nes iki Rokiškio – kelias tolimas. Apžiūrėję senąją Rokiškio miesto aikštę ir apsilankę Šv. Apaštalo Evangelisto Mato bažnyčioje bei nusileidę į jos požemius, kur ilsisi grafų Tyzenhauzų palaikai, pėsčiomis keliavome į grafų dvaro rūmus. Gidė mus supažindino su grafų Tyzenhauzų šeimos istorija, pasigrožėjome muziejuje eksponuojamais autentiškais grafų baldais, muzikos instrumentais, rūbų kolekcija. Dvaro patalpose vyko edukacinė programa „Sūrio kelias“. Visi susėdome prie stalo, pasiklausėme pasakojimo apie senovinius sūrio gaminimo būdus, ragavome 6 rūšių Rokiškyje gaminamo sūrio. Ragautojų nuomone, populiariausiu išrinktas Mocarela – jaunų žmonių sūris. Degustuojant sūrį žiūrėjome filmuką apie UAB „Rokiškio sūris“, pamatėme, kokį kelią nueina sūris, kol tampa tokiu, kokį esame įpratę matyti parduotuvėse. Iš sūrio sostinės keliavome į Biržų kraštą. Apžiūrėjome Biržų pilies rūmus, aplankėme smegduobę Karvės ola, pavaikščiojome ilgiausiu Lietuvoje (525 m) pėsčiųjų tiltu per Širvėnos ežerą.
     Namo grįžome praturtinę savo vidinį pasaulį, praplėtę ne tik kultūrinį, bet ir gastronominį akiratį. Nuotraukos>>>

Projekto dalyviai

 


 

     2011-06-07 Viskas prasidėjo 2008 m. rudenį Čekijos Respublikoje. Tada dar niekas nė neįtarė, kad bendraminčių mokytojų iš šešių Europos šalių sukurtas Comenius projektas „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ suteiks tiek daug bendravimo džiaugsmo, nepakartojamų kelionių akimirkų, atskleis Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Prancūzijos, Portugalijos, Lietuvos kultūrines bei gastronomines paslaptis. Dvejų metų projekto veiklą nuspręsta apibendrinti surengiant finalinę šventę „Esame tokie, ką valgome, ir valgome tai, kokie esame!“. Skambant „Vieversėlio“ muzikai į šventę rinkosi projekto dalyviai, jų tėveliai, gimnazijos administracija. Tik įėjus į gimnazijos valgyklą visų akys nukrypo į šalių vėliavomis papuoštus ir įvairiais patiekalais padengtus stalus. Projekto dalyviai papasakojo apie šalis, kuriose lankėsi bei apie kurias girdėjo. Projekto koordinatorė Lietuvoje Kristina Urbonienė pristatė ne vizitų metu vykusius renginius: Pavasario patiekalų degustaciją, anketinį tyrimą „Ką mes valgome mokyklos valgykloje?“, mokomąją-pažintinę kelionę į Rokiškį ir Biržus. Projekto dalyviams ir mokytojams buvo įteikti sertifikatai, liudijantys apie dvejų metų projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ veiklą. Gimnazijos direktorė Jūratė Kaščiuškienė padėkojo mokiniams, tėvams ir mokytojams už puikų projektą. Šventės  vedėjai pakvietė visus paragauti šešių šalių patiekalų: lietuviškų pavasario salotų ir kepto įdaryto karpio, vokiškų bulvių salotų ir slyvų pyrago, ispaniškų kroketų ir vaisių salotų, portugališkų rabanadas ir keptos menkės, itališko tiramisu pyrago ir panzanella, prancūziškų rudens salotų ir vyšnių pyrago. O prisimindami nuostabias akimirkas, kai mokėme lietuviškų šokių Ispanijoje bei Prancūzijoje, pakvietėme susirinkusius linksmai pašokti. Dalyvaudami projekte mokiniai susirado draugų, patobulino anglų kalbos ir IT žinias, susipažino su įvairių šalių tradicinėmis virtuvėmis.
Video reportažas >>>

Nuotraukos >>>


 

     Gegužės 17-22 dienomis keturi mūsų gimnazijos mokiniai, mokytojai  Kristina Urbonienė ir Ričardas Gečas vyko į ketvirtąjį – paskutinį - projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ vizitą Prancūzijoje. Kviečiame paskaityti dienoraštį.

Nuotraukos >>>

Video >>>

 

Plačiau >>>


 

2011-05-10

    2011 m. pavasarį „Saulėtekio“ gimnazijoje buvo atliekamas anketinis tyrimas „Ką mes valgome mokyklos valgykloje?“. Tyrime dalyvavo 297 mokiniai iš 8-ų bei I-IV gimnazijos klasių (iš jų – 148 mergaitės ir 149 berniukai).
    Tarptautinio Comenius projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ šūkis: „Esame tokie, ką valgome, ir valgome tai, kokie esame!”, todėl mums buvo svarbu atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, kaip mes maitinamės gimnazijos valgykloje ir kokie yra mokinių mėgstamiausi šaltieji užkandžiai, sriubos, karštieji patiekalai, desertai bei gėrimai. Anketinio tyrimo duomenys pateikiami diagramose.

Plačiau >>>


    2011-05-04 po 2 ir po 4 pamokų gimnazijos II a. fojė vyko Comenius savaitės renginys  „Mes ten buvome, nuvykite ir Jūs!“  Comenius daugiašalės partnerystės projekto „Kultūrinis ir gastronomins randevu“ dalyviai mokyklos bendruomenei pristatė partnerių susitikimų, vykusių Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje vaizdo medžiagą, nuotraukas, skambėjo vokiškos, itališkos ir ispaniškos melodijos. Renginio metu pristatyta informacinė  rodyklė, nurodanti atstumus į partnerių institucijas bei būdus jas pasiekti ir kelionių lėktuvu, automobiliu bei pėsčiomis trukmę.
    II a. prie anglų kalbos kabinetų esančioje projekto informacinėje lentoje paskelbti anketinio tyrimo „Ką mes valgome mokyklos valgykloje?“ rezultatai. Visus kviečiame susipažinti!   
Visos nuotraukos >>>


2011-04-04

Dėmesio!

Tarptautinio Comenius projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ dalyvių susirinkimas įvyks š.m. balandžio 15 d. (penktadienį) po 4 pamokų (11.40 val.) 226 kabinete. Kalbėsime apie vykdytą tyrimą „Ką mes valgome mokyklos valgykloje?“, apie išvyką gegužės mėn. bei finalinę projekto šventę – vakarą birželio mėn.!
Dalyvavimas privalomas!

Projekto mokytojai

 


 

2011-01-20

     Gruodžio 9-15 dienomis mūsų gimnazijos penki aštuntųjų klasių mokiniai, mokytojai  Kristina Urbonienė ir Vytautas Šalavėjus vyko į trečiąjį projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ vizitą Ispanijoje. Kviečiame paskaityti dienoraštį. Nuotraukos >>>

 

Plačiau >>>

 



 

2011-01-06

     Ketvirtasis, baigiamasis, projekto etapas – RUDUO. Visi projekto dalyviai iki sausio 12 dienos turi pristatyti rudeninį lietuvišką receptą bei jo vertimą anglų kalba.  Neužmirškite, kad reikia rasti ir užrašyti receptą, kurio produktai – rudeniniai (daržovės, uogos, vaisiai ir t.t.) ir tai yra patiekalas, kurį jūs valgote rudenį.

Receptus gali rinkti ir užrašyti vienas, du ar trys mokiniai.

Receptus siųsti adresu: projektas@sauletekis.lt

Sėkmės baigiamajame etape!

Mokytojai Kristina, Ingrida, Danguolė, Vytautas, Ričardas

Rudens recepto pateikimo tvarka:

Pavadinimas. (Times New Roman šriftu, raidžių dydis -  14)

  1. Nuotrauka.
  2. Autorius (žmogus, užrašęs receptą bei vertėjas ar jų grupė).
  3. Patiekalo gaminimo trukmė. (Preparation time)
  4. Patiekalo gaminimo sudėtingumas. (Difficulty)
  5. Patiekalo porcijų skaičius.(Number of servings)
  6. Ingredientai. (Ingredients)
  7. Gaminimo eiga.(Preparation)
  8. Šaltinis (kur receptas buvo rastas, geriau būtų, kad receptas būtų Jūsų šeimos, o ne iš internetinių šaltinių).
  9. Istorija, patarlė ar anekdotas susijęs su patiekalu ar jo produktais. (Būtina nors trumpai pakomentuoti šį patiekalą, kaip jis atsirado, kodėl yra gaminamas Jūsų šeimoje ir t.t.)
  10. Tik pavadinimo raidės turi būti 14 dydžio, o visas likęs tekstas – 12 dydžio.

 


 

2010-11-28

      Projekto elektroniniame žurnale (http://lithuania-cgrv.livejournal.com) jau paskelbti mūsų partnerių iš Vokietijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir Prancūzijos vasaros patiekalų receptai.
     Prašome SUSIPAŽINTI su minėtais receptais ir gruodžio 3 d. (penktadienį) po 4 pamokų (11.40 val.) 226 kab. balsuoti už geriausius receptus. Jūs turėsite teisę balsuoti už 1 užkandį ar karštą patiekalą bei 1 desertą iš kiekvienos šalies.



Projekto mokytojai

 


 

2010-11-15

Tarptautinio Comenius projekto

Kultūrinis ir gastronominis randevu“ dalyviai, dėmesio!

     Sveiki sugrįžę po vasaros atostogų! Tikimės, kad gerai pailsėjote ir esate pasirengę tęsti projektinę veiklą. Trečiasis projekto etapas – VASARA. Visi projekto dalyviai iki spalio 8 dienos turi pristatyti vasarinį lietuvišką receptą bei jo vertimą į anglų kalbą.  Neužmirškite, kad reikia rasti ir užrašyti receptą, kurio produktai – vasariniai (daržovės, uogos, vaisiai ir t.t.) ir tai yra patiekalas, kurį jūs valgote vasarą.

 Reikalavimai vasaros receptui:

  1. Pavadinimas.
  2. Nuotrauka.
  3. Autorius (žmogus, užrašęs receptą bei vertėjas ar jų grupė).
  4. Patiekalo gaminimo trukmė.
  5. Patiekalo gaminimo sudėtingumas.
  6. Patiekalo porcijų skaičius.
  7. Ingredientai.
  8. Gaminimo eiga.
  9. Šaltinis (kur receptas buvo rastas).
  10. Istorija, patarlė ar anekdotas susijęs su patiekalu ar jo produktais.

Receptus gali rinkti ir užrašyti vienas, du ar trys mokiniai.

Receptus siųskite adresu: projektas@sauletekis.lt

Sėkmės naujame etape!

Mokytojai Kristina, Ingrida, Danguolė, Vytautas, Ričardas


 

     Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijoje vykdomas tarptautinis projektas „Kultūrinis ir gastronominis randevu“. Projekte dalyvauja 6 šalys: Italija, Prancūzija, Ispanija, Portugalija, Vokietija ir Lietuva. Pagrindinis projekto šūkis: „Esame tokie, ką valgom ir valgome tai, kokie esame! Projektas vykdomas 4 etapais, kurie siejami su metų laikais. Jau įvyko 2 projektiniai susitikimai: žiemą Vokietijoje ir pavasarį Italijoje.
     Gegužės 4-9 dienomis projekto dalyviai susitiko Italijos Respublikos Pomezia mieste. Visų šalių – partnerių mokiniai – ambasadoriai miesto savivaldybėje pristatė savo regiono pavasario produktus, patiekalus bei tradicijas. „Saulėtekio“ gimnazistai išsiskyrė iš kitų šalių puikiomis anglų kalbos žiniomis, pristatymas buvo informatyvus, vaizdus, naudingas. Kitų šalių atstovai susidomėjo Velykų šventimo Lietuvoje tradicijomis, ypač senoviniu kiaušinių dažymo vašku metodu.
     Šio vizito metu visos šalys pateikė savo sukurtus projekto logotipus. Kiekviena šalis turėjo teisę balsuoti už 3 labiausiai jiems patikusius bei geriausiai kriterijus atitinkančius logotipus. Džiugu, kad mūsų gimnazistės Erikos Vaišvilaitės darbas surinko 8 taškus iš 10. Šaunesniu išrinktas tik Italijos mokinių logotipas.
Projektinis susitikimas Italijos Respublikoje suteikė mokiniams galimybę praplėsti kultūrinį akiratį, susirasti draugų, pagilinti anglų kalbos žinias.
     Mes, projektą vykdantys mokytojai, džiaugiamės, kad tarpkultūriniai mainai tobulina mokinių komunikacinę bei kalbinę kompetencijas, ugdo vertybines nuostatas, leidžia pasijusti lygiateisiais Europos piliečiais. Nuotraukos>>>

Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos anglų kalbos mokytojos Kristina Urbonienė ir Ingrida Railienė


     Tarptautinio Comenius projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ dalyviai balandžio 12 d. gimnazijos valgykloje organizavo pavasarinių patiekalų degustaciją. Jos metu buvo galima ne tik paragauti, bet ir susipažinti su jų receptais. Projekto dalyviai ruošdamiesi degustacijai receptus vertė ir į anglų kalbą (vėliau už juos balsuos kitų šalių projekto partneriai). Patiekalus gamino patys, visą gaminimo procesą fotografavo. Degustacijos metu buvo galima pamatyti ir nuotraukas. Degustuojantieji galėjo balsuoti už jiems labiausiai patikusį patiekalą. Balsavimo rezultatai: įdaryti kiaušiniai - 262 balsai, Kastinys su varške - 199 balsai, Pavasario salotos - 127 balsai, Velykinė pynė - 70 balsų, Kregždžių lizdai - 70 balsų, Velykinis pyragas su įdaru - 68 balsai. Nuotraukos>>>


      Projekto dalyviai pakvietė gimnazijos bendruomenę išrinkti geriausią projekto etapo ŽIEMA receptą. Pagrindinis reikalavimas receptui - jis turėjo būti kalėdinis ar žiemos receptas, kuris atspindi lietuvių tradicijas bei kultūrą. Vėliau už mūsų gimnazijos mokinių pasiūlytus receptus balsavo ir projekto partneriai.

Plačiau >>>


     Gruodžio 10-13 dienomis mūsų gimnazijos devynios I-II klasių gimnazistės su mokytojomis Danguole Vaičekauskiene ir Kristina Urboniene vyko į pirmajį projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ vizitą Vokietijoje. Siūlome paskaityti gimnazisčių dienoraštį.

Plačiau>>>

 


     Jau įsibėgėjo tarptautinio projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ veikla. Atlikę pirmuosius darbus, t. y. sukūrę logotipą, išvertę keletą lietuviškų receptų į anglų kalbą, paruošę mūsų gimnazijos ir šalies pristatymą, pirmajam vizitui ruošasi dalis projekto dalyvių. Gruodžio 10 d. I ir II klasių gimnazistės Deimantė, Ieva, Polina, Dominyka, Edita, Agnė, Austėja, Erika bei mokytojos Danguolė ir Kristina skris į Vokietiją. Ten susipažins su Vokietijos ir kitų šalių Kalėdų valgiais ir papročiais, pristatys mūsų gimnaziją bei šalį. Palinkėkime laimingo skrydžio ir puikių įspūdžių!

 


     Logotipo konkursas. Projektas be specialaus ženklo ar logotipo nėra tikras projektas. Todėl tarptautinio projekto „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ dalyviams buvo pasiūlyta sukurti savo logotipą. Kurdami logotipą mokiniai turėjo prisiminti, kad projekte dalyvauja 6 šalys - partnerės, jie taip pat turėjo nepamiršti, kad projekto tema susijusi su  kultūra ir kulinarija. Minėtus reikalavimus atitiko 13 logotipų. Už juos buvo balsuojama gimnazijos internetinėje galerijoje. Nugalėjo logotipas, gavęs 4,2 taškus iš 5. Sveikiname autorę – Ib klasės gimnazistę Eriką Vaišvilaitę! Visus konkurso logotipus galite rasti galerijoje: http://www.sauletekis.lt/gallery/thumbnails-888.html

 


     Spalio 26 d. projekto dalyviai susirinko aptarti tolimesnės veiklos. Buvo pasiūlyta parašyti prisistatymą kitų šalių projekto dalyviams anglų kalba, sukurti projekto logotipą. Vyresniųjų klasių mokiniai jau pradėjo ruošti prisistatymą pirmajam vizitui į Vokietiją.

 

 


     Mokykloje pradėtas vykdyti tarptautinis projektas „Kultūrinis ir gastronominis randevu“ („Cultural and Gastronomic Rendez-vous“). Projekto veiklos koordinatorė mūsų mokykloje  – Kristina Urbonienė. Šiame projekte taip pat dalyvauja partneriai iš Vokietijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Portugalijos.  Spalio 6 d. 7-8 ir I-II klasių mokiniai buvo supažintinti su numatoma projekto veikla, numatomais vizitais. Projektas tęsis dvejus metus. Norintys dalyvauti projekto veikloje iki spalio 16 dienos turėtų surasti ir užrašyti šiaurės Lietuvos regiono ar savo šeimos kalėdinį receptą. Papildomą informaciją rasite žemiau esančioje nuorodoje „Projekto pristatymas“.

Projekto pristatymas

Nuotraukos


Nuo ko viskas prasidėjo?

1 žingsnis -  2008-11-06/09 Kontaktinis seminaras Čekijos respublikoje, Česky Krumlov mieste.
2 žingsnis – 2009 m. vasaris, paraiškos Švietimo mainų paramos fondui pildymas.
3 žingsnis -    2009 m. liepa,  gera žinia iš fondo – gavome finansavimą  projektui (iš 249 paraiškų finansuota tik 90).

 

 


 

     Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis leidinys [pranešimas] atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

     ‘This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.’




















Socialiniai partneriai



Facebook

Paieška





Vardadieniai
Šiandien vardadienius švenčia

Kantrimas
Grožvyda
Fidelis
Ervina

Lankomumas
Detaliau >>>

Egzaminatorius