Biudžetinė įstaiga, kodas juridinių asmenų registre 290532510, Lieporių g. 2, LT-78244 Šiauliai Tel./faks. (8 41) 552748, 8 695 07264, el. p. sauletekis@sauletekis.lt

Mokykloje rekonstruojamos audimo staklėsMokykloje rekonstruojamos audimo staklės

    Mokykloje, pasitelkiant į pagalbą dar mokančius austi žmones, ketinama atgaivinti audimo amatą. Šiaulių miesto folkloristai padovanojo audimo staklių rėmus, tačiau trūko kai kurių detalių (nyčių, skietų, šaudyklių ir t. t.). Prasidėjo svarstymai, kaip ir ką reikėtų įsigyti, pasigaminti.  Mūsų mokyklos mokinio Egidijaus Pociaus mama Daiva Pocienė, lankydamasi mokyklos muzikos kabinete, pamatė jau surinktus audimo staklių rėmus ir papasakojo apie austi mokėjusias savo mamą, močiutę. Mama taip pat užsiminė jog yra išsaugojusi ir audimo stakles. Tad rudenį vykau į Svilės kaimą Kelmės rajone, kuriame gyvena Egidijaus močiutė Aldona Žilinskienė ir jos sesuo Stefanija Remezienė. Jos mielai sutiko papasakoti apie audimo stakles, audinius ir patį audimo meną. Pasirodo, audimo staklės šioje šeimoje keliavo iš kartos į kartą. Ant vienos staklių detalės radome išlikusį užrašą - datuotus staklių pagaminimo metus - 1881 metai. Aldona Žilinskienė pasakojo, jog šiomis staklėmis audė jos mama Julija Galminienė ir močiutė Antanina Mečienė. Pateikėjos parodė išsaugotas savo mamos ir močiutės austas lovatieses, staltieses, rankšluosčius.
Seserys Aldona Žilinskienė ir Stefanija Remezienė padovanojo šias stakles mūsų mokyklos folkloro ansamblio ,,Vieversėlis“ veiklai.
12a klasės mokinys Darius Derbutas ir 11a klasės mokinys Egidijus Pocius jau pradėjo audimo staklių rekonstrukcijos darbus.
Nuotraukos>>>
Muzikos mokytojas Arūnas Stankus



















Socialiniai partneriai



Facebook

Paieška





Vardadieniai
Šiandien vardadienius švenčia

Rimkantas
Girmantė
Sikstas
Odeta

Lankomumas
Detaliau >>>

Egzaminatorius