Biudžetinė įstaiga, kodas juridinių asmenų registre 290532510, Lieporių g. 2, LT-78244 Šiauliai Tel./faks. (8 41) 552748, 8 695 07264, el. p. sauletekis@sauletekis.lt

DRAUGAS 

THE  LITHUANIAN  WORLD-WIDE   DAILY
Kaina 50 c.    KETVIRTADIENIS - THURSDAY,   SAUSIO - JANUARY   12, 2006     Vol. xcvn Nr. 7

SVEČIUOSE PAS ŠIAULIEČIUS

    Ragainės 2-oji vidurinė mokykla bendrauja su Šiaulių miesto "Saulėtekio" vidurine mokykla. Šiauliečiai pakvietė į svečius Ragainės mokyklos lietuviškų klasių moksleivius. Ekskursija maršrutu Tilžė -Tauragė - Skaudvilė - Kelmė -Šiauliai - Kryžių kalnas - Ragainė buvo įdomi, dar laukė šiltas susitikimas su šiauliečiais.
   Mokytojas Jonas Glinskis pasakojo apie pakelės miestus ir žymesnius objektus. Karalienės Luizos tiltas per Nemuną, jungiantis Karaliaučiaus kraštą su Lietuva ir Lietuvos žeme. Už penkių kilometrų nuo Nemuno - Pagėgiai, minimi nuo 1281 m. Iš Pagėgių šeši mokytojai važiuoja į Ragainės 2-ąją vidurinę mokyklą, kur 107 lietuviukus moko tėvų ir senelių kalbos.
   Senoji Lietuvos siena - ir Tauragė, miestas 2007 metais švęsiantis 500 metų jubiliejų. Už penkių kilometrų nuo Tauragės, Požerūnų kaime, 1812 m. pasirašyta garsioji Tauragės konvencija. Ją pasirašė Prūsijos ir Rusijos generolai dėl prancūzų kariuomenės neutralizavimo. Miestas tvarkomas, jaučiama, kad ruošiamasi jubiliejui.
    Šone   lieka   Skaudvilė,   netoli kurios Karušvos kaimas ir piliakalnis, kur stovėjo Karšuvos pilis. Toliau kelių sankryžoje prigludęs Kryžkalnis, pro kurį eina tarptautinės reikšmės plentas.
 Mokytojas pasakoja apie Bijotus, esančius už 7 km. nuo Skaudvilės. Bijotai garsėja savo muziejumi, kurį 1812 m. įkūrė rašytojas Dionizas Poška. Muziejus įkurtas tūkstantmečio ąžuolo drevėje, tai pirmasis Lietuvos muziejus.
    Dešinėje pusėje ant Kražantės krantų įsikūrusi Kelmė, pirmą kartą kryžiuočių metraščiuose paminėta XIII amžiuje.
Iš tolo matosi Šiaulių bažnyčios bokštas. Rašytiniuose šaltiniuose Šiauliai minimi XII a. 1236 m. ties Šiauliais įvyko Saulės mūšis, kur lietuviai, vadovaujami kunigaikščio Vykinto, sumušė kryžiuočių ordiną. Tai buvo 1-oji didelė lietuvių pergalė prieš kryžiuočius. Šiauliai - tai miestas, kur septynis kartus siautė maras, septynis kartus degęs, pergyvenęs septynis karus.
   Šiauliuose moksleiviai apžiūrėjo Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedrą, statytą 1644 metais. Tai renesansinės išvaizdos bažnyčia. Lankėsi Dviračių  muziejuje,   susipažino  su  dviračių kūrimo istorija, pamatė pirmuosius dviračius, pavaikščiojo pėsčiųjų bulvaru - Vilniaus gatve, kur stovi miesto laikrodis.
   Kitas aplankytas objektas - Kryžių kalnas ir šalia esantis vienuolynas, iškilęs tarp Domantų ir Jurgaičių piliakalnių, lietuvos žmonėms šventa vieta, archeologijos paminklas, apipintas padavimais ir legendomis. Spėjama, kad kryžiai čia pradėti statyti XIV a. pabaigoje -XV a. pradžioje, kai Lietuvoje buvo įvesta krikščionybė. Tai vienintelis toks kalnas visame pasaulyje.
 Toliau atvykusiųjų laukė "Saulėtekio" vidurinė mokykla, labai nuoširdžiai priėmusi svečius iš Karaliaučiaus krašto. Šeimininkai, apsirengę tautiniais rūbais, pakvietė atvykusius moksleivius į susitikimą su 5-8 klasių moksleivių folkloriniu ansambliu. Jo dalyviai grojo, dūdavo, o svečiai turėjo atspėti paukščių balsus. Ragainės moksleiviai pateikė priežodžių, patarlių, mįslių, kurias turėjo įminti šiauliečiai. Jie papasakojo apie lietuviškus patiekalus, vaišino cepelinais, o Ragainės moksleiviai supažindino su rusiška virtuve. Kartu važiavo dvi Ragainės mokyklos direktoriaus pavaduotojos, kurios papasakojo apie mokyklą. Joje mokosi įvairių tautybių vaikai. Pavaduotoja pasidžiaugė, kad lietuviai sudaro nemažą dalį. Ragainės mokytojai susitiko su lietuvių kalbos mokytojų metodinio ratelio nariais ir 11-12 klasių moksleiviais.
   Mokytojas J. Glinskis susitikimo metu kalbėjo apie lietuvybės puoselėjimą Karaliaučiaus krašte, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai ir atšilus politiniam klimatui, pradėjo kurtis lietuviškos bendrijos, būreliai, kursai, o vėliau - ir fakultatyvai bei klasės. Mokytojas supažindino su lietuviško švietimo struktūra, Karaliaučiaus krašto lietuvių kalbos mokytojų asociacijos veikla, jos tikslais ir uždaviniais. Susitikimo dalyviai pasikeitė suvenyrais. Ragainiškiai įteikė rusišką virdulį, Ragainės riestainių, mokyklos muziejui - rusiškų "matrioškų". Nuotaikinga vakaronė tęsėsi tris valandas.
   Ä®domiai pabendravę, pasidalinę įspūdžiais, įsigiję naujų draugų, moksleiviai nuvyko į pramogų centrą, kur žaidė "boulingą". Grįžus dar ilgai neblės ekskursijos į Lietuvą metu patirti įspūdžiai, susitikimas su šiauliečiais.
  Ekskursiją finansavo Mažosios Lietuvos lietuvių draugija Čikagoje. Už ekskursiją dalyviai iš Ragainės 2-osios vidurinės mokyklos nuoširdžiai dėkoja.

 E. A. Bukontienė
 
Draugas, 2006 m. Sausio 12 d.
Laikraštis leidžiamas Čikagoje (JAV). 



















Socialiniai partneriai



Facebook

Paieška





Vardadieniai
Šiandien vardadienius švenčia

Tolmantas
Žadmantė
Morkus

Lankomumas
Detaliau >>>

Egzaminatorius